Bøllehatten – hovedbeklædningen, der vender tilbage igen og igen

Bøllehatten er en af de beklædningsgenstande, der gang på gang synes at vende tilbage i modebilledet. Mens den i perioder har været kendt som en lidt kikset accessory, som i disse perioder først og fremmest har tjent praktiske formål, er den klassiske bøllehat nu tilbage i modebilledet og anvendes flittigt som modestatement. Dermed ikke sagt, at hatten ikke stadig tjener et praktisk formål. Bøllehatte anvendes af børn, unge og voksne i alle aldre – muligvis af forskellige årsager, men en ting er sikker; bøllehatten nægter at uddø.

 

Et tilbagevendende fænomen

Bøllehatten har angiveligt eksisteret siden starten af 1900-tallet. Siden da har den gjort sig gældende på forskellige tidspunkter og i forskellige dele af modeverdenen fra tid til anden. Første gang bøllehatten indtog en plads i modeverdenen var i tresserne, hvor den både gjorde sig gældende på catwalken og blandt de modebevidste i gadebilledet. Senere – omkring firserne – blev bøllehatten populær blandt rappere og andre markante personer i hiphop-kulturen. Herfra og op gennem halvfemserne var hatten fast inventar i tøjbutikker verden over og især i modebevidste teenage-garderober. Siden da har bøllehatten i større eller mindre grad været til stede i modebilledet, men den har også siden dens format kom til verden i starten af 1900-tallet været anvendt i et praktisk henseende grundet dens mange praktiske egenskaber.

 

En alsidig hat

 

At bøllehatten gang på gang vender tilbage i modebilledet skyldes sandsynligvis blandt andet, at der er tale om en meget praktisk hat med mange gode funktioner. Hatten er blød og er således nem at have med sig rundt i en taske eller endda i en lomme, når man er på farten. Dens skygge er god til at beskytte ansigtet mod solen, hvorfor hatten især er populær om sommeren og ofte bæres i forbindelse med eksempelvis sommerens festivaller og på rejser rundt omkring i verden.

 

Selvom bøllehatten som modestatement først og fremmest har været båret af unge mennesker, bæres den i et praktisk henseende af mennesker i alle aldre – uafhængigt af køn. En bøllehat har nemlig et udtryk, der kan passe til næsten hvem som helst – man kan blot vælge den i en farve og variant, der passer til ens personlige stil og udtryk. Nogle bøllehatte fås i onesize, mens andre fås i forskellige størrelser afhængigt af omkredsen på dit hoved. Dette bør du derfor være opmærksom på, hvis du ønsker at anskaffe dig en bøllehat. Du bør desuden overveje, hvilken variant af bøllehat, du kunne tænke dig.

 

Mange variationer

 

Bøllehatte fås i mange forskellige variationer. Først og fremmest fås de i forskellige materialer – nogle vandtætte på grund af voksning, mens de fleste modeller er gjort af en form for kraftigt lærredsstof eller bomuld, der er slidstærke og praktiske. Nogle modeller har ventilationshuller, hvilket er praktisk om sommeren eller i de varme måneder. Dette vil ofte være tilfældet for bøllehatte, der er skabt til praktiske formål. En bøllehats formål er som regel at beskytte mod solen med sin skygge, men er der ikke ventilationshuller i hatten, kan hovedet blive overophedet, hvilket kan give anledning til ubehag.

 

Som nævnt har bøllehatte fra tid til anden i løbet af årene også fungeret som et modestatement. Vælger man sin bøllehat på denne baggrund, er det naturligvis også vigtigt, hvordan hatten ser ud. Som regel har bøllehatte en forholdsvis smal skygge, der bøjer lidt ned af, men der findes forskellige variationsformer, når det kommer til denne skygge, ligesom der kan være forskel på højden af selve hatten. Naturligvis findes bøllehatte også i mange forskellige farver og mønstre, der som regel vil skifte afhængigt af det aktuelle modebillede.