Fælgeskift- og hjulskift ved mekaniker – sådan foregår det

Hvis du er i processen med at finde nye fælge eller måske står midt i en punktering eller et fladt dæk, er det første, du skal gøre, at skifte hjulet. Dette kan gøres af en mekaniker, eller hvis du føler dig sikker, kan du gøre det selv. Nedenfor kigger vi på, hvordan du får skiftet et hjul af en mekaniker uanset om det er i forbindelse med nye fælge eller fladt dæk:

Fælgeskift – sådan foregår det

  • Det første, mekanikeren gør, er at fjerne navkapslen eller hjulkapslen, hvis der er en sådan. Derefter løsner de møtrikkerne eller boltene, der holder hjulet på plads.
  • Når møtrikkerne eller boltene er løsnet, løfter mekanikeren hjulet af og lægger det til side.
  • Det næste skridt er at sætte reservehjulet eller den nye fælg på. Mekanikeren retter hullerne i reservehjulet til med boltene på bilen.
  • Når reservehjulet eller de nye fælge er på plads, strammer mekanikeren møtrikkerne eller boltene for at holde det på plads.

Er du bare punkteret og vil gøre det selv?

Hvis du har en punktering eller en punktering og selv skal skifte hjulet, skal du sørge for at have en donkraft og en skruenøgle eller et nøglesæt, der passer til boltene på din bil. Det er også en god idé at have et par ekstra møtrikker eller bolte med, hvis nogen skulle gå tabt, når du skifter hjulet. Følg disse trin for at skifte hjulet selv:

  • Start med at løsne de møtrikker eller bolte, der holder hjulet på plads. Du skal muligvis bruge skruenøglen for at få dem i gang.
  • Når møtrikkerne eller boltene er løsnet, skal du fjerne hjulet og stille det til side.
  • Sæt reservehjulet på plads, og juster hullerne med boltene på bilen.
  • Spænd møtrikkerne eller boltene for at holde hjulet på plads.
  • Sæt navkapslen eller hjulkapslen på igen, hvis der er en sådan.

Hvis du ikke har et reservehjul, eller hvis reservehjulet også er fladt, skal du ringe efter en kranvogn, som kan køre bilen til et værksted, hvor de kan reparere dækket eller give dig et nyt.

Hvad koster nye fælge normalt?

Der er ikke noget fast svar på dette spørgsmål, da prisen på nye fælge kan variere afhængigt af en række faktorer, f.eks. den type eller stil af fælge, du leder efter, materialet, den er lavet af, og hvor du køber den fra. Du kan dog typisk forvente at betale mellem et par hundrede og flere tusinde kroner for en ny fælg.