Gode råd til dig som har stofmisbrug tæt på

Står du som pårørende til en person i et misbrug, eller er du selv fanget i et? Stofmisbrug er en alvorlig ting, som desværre ofte først bliver taget alvorligt, når det er ved at være for sent. Den form for afhængighed som stofmisbruget fører med sig er svær at komme væk fra og kan give mange både sociale, fysiske og psykiske besværligheder. Hvis du eller en bekendt er ramt af denne slags misbrug, bør du søge hjælp til at komme ud af misbruget, ellers er der her nogle forklaringer om stofmisbrug, så du som pårørende eller ramt af sagen kan få et indblik i, hvad det vil sige at være stofmisbruger, hvordan det starter, og hvad du som pårørende kan gøre i en situation som denne. Det vigtigste er at gribe ind, inden det er for sent.

Er jeg selv misbruger?

Hvis man står midt i det, kan et misbrug være meget svært at identificere. Den psykiske og fysiske afhængighed er klare tegn, som dog kan være besværlige for den enkelte at vurdere ud fra og reagere på. Den psykiske afhængighed, man oplever, er blandt andet den følelse af tilfredshed og glæde, man får af at reagere på afhængigheden. Den fysiske afhængighed kan på nogle måder være nemmere at lægge mærke til for personen, som er i misbruget, fordi det eksempelvis indebærer kvalme, diarre og kramper, hvilket alle er symptomer, som er tegn på abstinenser. Der hvor man selv kan begynde at mærke, at det er et misbrug, er når man vælger at skaffe og tage stofferne på trods af de mange sociale, psykiske og fysiske problemer det giver, så det er bestemt noget, man bør være opmærksom på.

Hvad man gør hvis en bekendt er stofmisbruger

Hvis en tæt på dig står i et misbrug, kan det være rigtigt svært at vide, hvad man skal gøre, og hvad man overhovedet kan gøre. Misbruget er noget, som især foregår i hovedet, hvilket gør det svært for andre at komme ind. Hvis en du kender er i et stofmisbrug, er det bedste, du kan gøre at vise din støtte. Det kan du blandt andet gøre ved at sætte dig ind i, hvad det vil sige at være stofmisbruger og eventuelt, hvilke forudsætninger denne person har haft for at blive det. Dette giver din bekendte en følelse af ikke at føle sig fremmed, hvilket misbruget måske har været et udtryk for. Ved at vise din fulde support giver du også udtryk for, at der er en dejlig tilværelse på den anden side, og at stofferne ikke er det eneste, der kan give livet mening. Uanset hvad er det bedste, du kan gøre at være der for personen, og vise at du også er der, når det er hårdt.

Find den rette behandling

For at komme ud af stofmisbruget er det først og fremmest vigtigt at erkende, at man er i et misbrug. Da der er tale om afhængighed af stoffer, er det rigtig svært at komme væk fra det, men man bliver belønnet i den anden ende med et sundt helbred, bedre sociale vilkår og en mere meningsfuld tilgang til det hele. Hvis man gerne vil bekæmpe sit stofmisbrug, er det vigtigt, at man har opbakning fra familie, venner, læge, misbrugscenter og eventuelt forsikringsselskab, da det er en meget hård og følelsesmæssig svær proces at komme igennem. Den form for behandling der tilbydes vil typisk indebære, at misbrugeren bliver præsenteret for nye muligheder for at få et godt liv, som har intet med stoffer at gøre.